português | español | english | français |

logo

Cerca a la base de dades

Base de dades:
FONS
Cercar:
MUSEU DEL TER []
Referències trobades:
Mostrant:
1 .. 5   en el format [Estàndard]
pàgina 1 de 1


1 / 5
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Les Fàbriques de Gallifa / Marina Cirera Gaja
Cirera Gaja, Marina


Manlleu : Museu del Ter MNACTEC : Ajuntament de Manlleu ; Generalitat de Catalunya, Departament de Cultura, 2023
106 p.
Bibliografia i fonts.

Durant el segle XIX el riu Ter es va omplir de fàbriques. La instal·lació d'aquestes indústries va comportar canvis a tots els nivells i una transformació total d'aquest paisatge, en especial dels nuclis travessats pel Ter, en aquest cas, Les Masies de Voltregà. En aquest municipi, i sempre al costat del riu, hi tenim documentats fins a sis conjunts industrials durant aquest període. Entre ells a l'alçada de la zona coneguda com el Despujol, el conjunt protagonista d'aquest treball: les fàbriques de Gallifa. Un complex industrial actiu durant més de cent anys, entre 1890 i 1997, que va marcar el ritme de vida de bona part dels habitants de les Masies de Voltregà i Sant Hipòlit de Voltregà, com podreu comprovar gràcies a aquest treball de la historiadora Marina Cirera.


Matèries: Industrialització ; Fàbriques ; Empreses ; Industrials ; Indústries ; Obrers industrials ; Condicions de treball ; Jornada laboral ; Indústria tèxtil ; Treball de la dona ; Obreres ; Moviment obrer ; Habitatge
Àmbit:Masies de Voltregà, les ; Sant Hipòlit de Voltregà ; Ter, riu
Cronologia:1890 - 1997
Autors add.:Museu del Ter ; Ajuntament de Manlleu ; Generalitat de Catalunya. Departament de Cultura
Accés: https://www.museudelter.cat/wp-content/uploads/2023/12/catàleg-Gallifa.pdf


Enllaç permanent a aquest registre



2 / 5
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
Els Ocells del passeig del Ter a Manlleu / Albert Pedro Font
Pedro Font, Albert


Manlleu : Museu del Ter, 2022
142 p.

Aquest llibre és el resultat del treball metòdic i constant del biòleg Albert Pedro. Inclou una caracterització dels ambients presents en l'espai de gairebé dos quilòmetres de façana fluvial urbana a Manlleu, amb una gran biodiversitat d'aus durant tot l'any; la fenologia (presència al llarg de l'any), tractant especialment nidificants i hivernants; els recursos i règims alimentaris; i algunes recomanacions per a la conservació en el futur d'aquest valuós patrimoni natural. El llibre està profusament il·lustrat amb fotografies del mateix autor sobre els ocells, el seu comportament i els ambients del passeig. (Editorial).


Matèries: Rius ; Fauna ; Ocells ; Catàlegs
Àmbit:Ter, riu ; Manlleu
Cronologia:[2022]
Autors add.:Museu del Ter
Accés: https://www.museudelter.cat/wp-content/uploads/2022/03/els_ocells_del_passeig_del_Ter_de_Manlleu.pdf


Enllaç permanent a aquest registre



3 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
La Font de la Mare de Déu : l'aigua que sadollava Manlleu / Joan Arimany i Juventeny
Arimany i Juventeny, Joan


Manlleu : Museu del Ter, 2022
191 p. : il. ; 21 cm (e-Museu del Ter
ISBN 9788409406104

L'any 1722 es va construir la mina que conduïa l'aigua del pou de Dalt Vila cap a l'actual ubicació de la font de la Mare de Déu, en aquells moments en els límits de la Vila i avui entre la plaça de Dalt Vila i la plaça de fra Bernadí al Baix Vila. Va ser una obra cabdal per a la millora de l'abastiment d'aigua al Manlleu del principis de segle XVIII. El nou espai es va posar sota la protecció simbòlica de la Mare de Déu i s'hi va construir una capelleta barroca presidida per una figura de Maria. Enguany, doncs, es compleixen 300 anys de la construcció de la font. El llibre inclou una anàlisi sobre l'abastiment històric de l'aigua a Manlleu i sobre la importància pràctica, però també simbòlica, de l'aigua en el nostre univers cultural; una història de la font de la Mare de Déu des de la seva construcció fins a l'actualitat, amb una especial atenció als convulsos anys trenta del segle XX; i finalment una anàlisi de la vida social i la devoció al voltant de la font de la Mare de Déu: associacionisme, festa, goigs, etc. El treball està àmpliament il·lustrat, com és habitual en les publicacions en línia del Museu del Ter.



Matèries: Recursos hídrics ; Fonts naturals ; Commemoració ; Abastament d'aigües ; Infraestructures d'aigües ; Religiositat popular ; Devoció mariana ; Festes religioses ; Tradicions populars
Àmbit:Manlleu
Cronologia:[1722 - 2022]
Autors add.:Museu del Ter
Localització: B. Municipal de Manlleu BBVA


Enllaç permanent a aquest registre



4 / 5
seleccionar
imprimir
Text complet
Bookmark and Share
La Història del cooperativisme a la Catalunya Central. Un estat de la qüestió i reptes de futur [Fitxer informàtic] / Joan Torrents i Juncà, Gerard Vallejo i Bosch
Torrents i Juncà, Joan


[S.l.] : Museu del Ter, 2021
1 recurs electrònic

Aquest treball dels historiadors osonencs Joan Torrents i Gerard Vallejo pretén ser un punt de partida per a futures investigacions històriques al voltant del moviment cooperativista a la Catalunya Central. Es tracta d'un compendi interpretatiu i sintètic dels treballs historiogràfics localitzats sobre el fenomen en l'esmentat marc geogràfic, amb un ventall cronològic que va des de finals del segle XIX fins al final de la Transició del franquisme a la democràcia, l'any 1982.


Matèries: Cooperativisme ; Historiografia ; Cooperatives
Àmbit:Catalunya Central
Cronologia:[1850 - 1982]
Autors add.:Vallejo i Bosch, Gerard
Autors add.:Museu del Ter
Accés: https://www.museudelter.cat/wp-content/uploads/2021/10/COPERATIVA-_A5.pdf


Enllaç permanent a aquest registre



5 / 5
seleccionar
imprimir

Bookmark and Share
Malars : de molí fariner a colònia industrial / Irene Llop i Jordana, Núria Sadurní i Puigbò
Llop i Jordana, Irene


[Vic] ; [Gurb] ; [Manlleu] : Eumo : Ajuntament de Gurb : Museu del Ter, 2015
145 p. : il. ; 21 cm (La Turbina, 6) 
ISBN 9788497665407

A la devesa on conflueixen el riu Gurri i el riu Ter, en el terme municipal de Gurb, s'alcen els edificis de l'antiga fàbrica i colònia de Malars. Aquest conjunt, actualment en desús, es testimoni silenciós d'una llarga història que comença, com la de tantes altres fàbriques de riu, amb un molí fariner. El llibre, de les historiadores osonenques Irene Llop i Jordana i Núria Sadurní i Puigbò, fa un repàs de la història de la creació d'aquell primer establiment pre-industrial durant el segle XVI; del procés pel qual a principis del segle XIX, protagonitzant el procés d'industrialització a Osona a les vores del Ter, es va convertint en un enclavament industrial important del sector del tèxtil; i de la consolidació i definitiu tancament de la filatura, dirigida pels industrials manlleuencs Rifà, durant el segle XX.



Matèries: Molins fariners ; Colònies industrials ; Industrialització ; Rius ; Energia hidràulica ; Indústria tèxtil
Matèries:Colònia Malars
Àmbit:Gurb ; Roda de Ter ; Ter, riu ; Gurri, riu
Cronologia:[1500 - 2000]
Autors add.:Sadurní i Puigbò, Núria
Autors add.:Ajuntament de Gurb ; Museu del Ter
Localització: Biblioteca de Catalunya; Arxiu Nacional de Catalunya; Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona; Universitat de Vic-Universitat Central de Catalunya; B. Municipal de Manlleu BBVA; B. Dos Rius (Torelló); B. Pilarín Bayés (Vic); B. Bac de Roda (Roda de Ter)


Enllaç permanent a aquest registre



pàgina 1 de 1

Base de dades  FONS : Formulari avançat

   
Cercar:
en el camp:
 
1     
2   
3